Selecteer een pagina

Wat een bizarre tijd leven we nu toch in! Weer in strenge lockdown, laten we hopen dat dit de laatste is. Ik duik altijd graag de keuken in als het onrustig is in mijn hoofd. Het snijden van groenten en het bereiden van een maaltijd geeft mij altijd rust en het voordeel is dat je ook nog eens lekker eet! Wil jij ook rust in je hoofd èn lekker eten?

Ik heb het makkelijk voor je gemaakt, hier is een kant en klaar kerstmenu! Nou ja, je moet het nog wel bereiden natuurlijk! Een aantal recepten heb ik al eens eerder gedeeld, maar het is nog altijd heerlijk om te maken! Niet te ingewikkeld, kleurrijk en vol groenten, dat wordt genieten!

Ik hoop dat je ondanks alles toch mooie feestdagen mag beleven en laten we met een positieve blik vooruitkijken naar 2021!

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Vooraf 

Bietencarpaccio met geitenkaas (recept Voedingscentrum)
3 eetlepels balsamicoazijn
1 theelepel honing
400 gram gekookte bietjes
50 gram rucola
60 gram zachte geitenkaas

Maak een marinade van 2 eetlepels van de balsamicoazijn, 1 eetlepel water, de honing en wat peper. Stroop het vel van de bietjes en schaaf de bietjes in hele dunne plakjes.
Schep de marinade voorzichtig door de bietenplakjes en laat dit een half uurtje staan.
Was de rucola en laat het goed drogen. Verdeel de rucola over 4 bordjes. Schik de plakjes biet er op en verkruimel de geitenkaas er over. Druppel nog wat balsamico over de kaas.

Hoofdgerecht

Varkenshaas met Ardennerham (recept Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN))
8 plakken Ardennerham
50 g boter
2 varkenshaasjes
150 ml sinaasappelsap
½ eetlepel azijn
4 rode uien
2 theelepels verse tijmblaadjes

Verwarm de oven voor op 200 C. Pel de uien en snijd elke ui in zes partjes. Doe de uien in een kleine, lage ovenschaal die ingevet is. Bestrooi met zout, peper en tijm en druppel er de azijn over. Snijd 20 gram boter in klontjes en voeg deze toe aan de schaal. Dek de schaal af met bakpapier en zet in de oven. Laat de uien in 25 minuten gaar worden en laat ze afkoelen. Halveer de plakken ham in de lengte. Snijd de varkenshaasjes in de lengte diep in en vul ze met de ui uit de ovenschaal. Wikkel elk varkenshaasje stevig in vier halve plakken ham. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak het vlees in tien minuten rondom bruin. Leg de varkenshaasjes naast elkaar in een lage ovenschaal, roer het sinaasappelsap door het bakvet en laat inkoken tot een jus. Verwarm de oven op 150 C. Doe de varkenshaasjes 20-30 minuten in de oven. Snijd het vlees in plakken van ongeveer 2 cm. Verwarm de jus en zet deze in een mooi kannetje op tafel.

Bijgerechten

Sperziebonen met tomaat (recept Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN))
400 g sperziebonen
1 ui, gesnipperd
2 knoflookteentjes
3 flinke tomaten
1 eetlepel Italiaanse kruiden (gedroogd)
Olijfolie

Maak de sperziebonen schoon en haal af. Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten beetgaar. Ontvel de tomaten door ze een minuut in kokend water te leggen en daarna onder koud water af te spoelen. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verhit in een wok of hapjespan 1 eetlepel olie. Fruit de ui enkele minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de gekookte sperzieboontjes toe. Roerbak enkele minuten en voeg de tomaat en Italiaanse kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper en serveer. 

Aardappeltjes en wortel uit de oven (recept AH.nl)
1 kg stoomaardappelmix
2 el milde olijfolie
3 rode uien
600 g geschilde bospenen
2 tenen knoflook
1 tl gedroogde rozemarijn
½ tl zeezout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon, halveer ze en meng met de helft van de olie, peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in ca. 35 min. in het midden van de oven gaar.
Snijd ondertussen elke ui in 8 parten. Halveer de wortels in de lengte en snijd de knoflook fijn. Meng de rest van de olie met de rozemarijn, zeezout en de knoflook. Schep de groente om met de kruidenolie en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met peper.
Neem na 10 min. de bakplaat uit de oven en schep de aardappelen om. Bak de groente onder de aardappelen nog ca. 25 min. in de oven. Wissel halverwege de bakplaten van plek om. Serveer de aardappelen en de groente op aparte schalen.

Dessert

Tiramisu (eigen recept)
150 ml slagroom
150 g magere kwark
10 g suiker
Ongeveer 10 biscuits
Sterke koffie (afgekoeld)
Eventueel wat frambozen ter garnering
4 mooie glazen (van 150 ml)

Klop de slagroom met de suiker bijna stijf. Schep de kwark door de slagroom.
Breek de biscuits in stukjes en leg een eerste laagje biscuit in de glazen. Druppel met een lepel wat koffie over de biscuits, zodat ze lekker zompig worden. Schep op de biscuit een beetje van het slagroom-kwarkmengsel. Leg daar vervolgens weer stukjes biscuit op, druppel er weer wat koffie op en schep er weer wat mengsel op. Herhaal dit nog een keer, zodat je drie lagen biscuit en 3 lagen slagroom-kwark mengsel hebt. Garneer eventueel met wat frambozen. Het fijne van dit recept is dat je eindeloos kunt variëren: pak eens speculaas of een ander soort koek in plaats van biscuit, of ga helemaal gezond en gebruik frambozen of aardbeien in plaats van koek. Altijd een succes, vooral als je leuke glazen gebruikt, het oog wil ten slotte ook wat.

Eet smakelijk!