Selecteer een pagina

Ruim een jaar geleden schreef ik hier voor het eerst over een alcoholvrij leven. We hadden toen al best wel wat stappen gezet en de noodzaak van alcohol in huis hebben was gelukkig al minder dan voorheen

En nu zijn we een jaar verder… en ik heb sinds 31 december 2019 geen druppel alcohol meer gedronken! Wat eerst begon als een maandje niet drinken, werden er twee, drie en zo verder. Daar waar ik eerder vond dat ik een wijntje verdiend had “als ik het zwaar had” of “ik moet even ontspannen”, had ik er nu eigenlijk helemaal geen moeite meer mee. Ik wist namelijk heel goed hoe ik me de volgende ochtend zou voelen! Ook de coronacrisis kon me niet naar de fles krijgen.

Maar die zomervakantie dan…

De zomervakantie leek me van tevoren nog wel een uitdaging, hoe zou ik die doorkomen zonder lekker rosétje? Nou, dat ging prima kan ik je vertellen! We hebben nog wel eens een alcoholvrije wijn geprobeerd en voor zo af en toe is dat prima. Het assortiment alcoholvrije biertjes beviel ons wel en doen echt niet onder voor hun alcoholhoudende familie. Maar “gewoon” een glas spa of water doet het ook prima, zeker als het zo warm is als afgelopen zomer.

Na de zomer was het eigenlijk makkelijk, het was een gewoonte geworden om niet te drinken! Ik voel me fitter, frisser en ik slaap veel beter!

En hoe nu verder?

En nu zijn we alweer in 2021 beland. Ga ik ooit nog drinken? Ik denk het niet, er zijn genoeg alternatieven om te drinken en ik weet gewoon dat ik me veel beter zonder alcohol voel.

Als je mij dit een paar jaar geleden had gezegd, had ik je echt niet geloofd, toen dacht ik echt dat ik niet alcoholvrij door het leven zou willen (of kunnen?!) gaan. En ja, ook ik gebruikte dan het excuus: “ik kan zo stoppen, het is niet dat ik verslaafd ben, maar ik zie de noodzaak niet om te stoppen”. Die noodzaak is er dus wel: het is echt slecht voor je lichaam!

Dus doe met me mee, stop eens een paar weken met drinken (ja, dat kan je!) en wie weet ga jij ook alcoholvrij door het leven!

Een mooi, gezond en alcoholvrij 2021!